Необходими продукти:
1 голяма ч.ч. нахут (или консерва)
3 стръка пресен лук (само бялата част)
3 скелидки чесън
3 с.л. лимонов сок
50 гр. сусамов тахан
5-6 с.л. зехтин
1 1/2 ч.л. кимион
черен пипер, сол
червен пипер и зехтин за поръсване
Начин на приготвяне:
Накиснете нахута за едно денонощие във вода. На другия ден го сварете в тенджера под налягане в рамките на 1,5 часа. След като се охлади го обелете, защото има дебела люспа. За ваше улеснение можете да ползвате консервиран, почистен нахут.
Отцедете го и го изсипете в блендера, заедно със зехтина, лука и кимиона. Пасирайте. Добавете лимоновия сок, солта, чесъна и тахана и отново пасирайте. Ако консистенцията е много гъста, можете да добавите малко от водата от варенето на нахута или топла вода.
Сервирайте в плитка чиния. Полейте със струйка зехтин и поръсете с червен пипер. Поднесете с топъл пресен хляб.