Необходими продукти:
250 грама суха червена леща
120 грама булгур
1 голяма глава лук, нарязана на ситно
1-2 супени лъжици масло/олио за готвене на лука
3-4 супени лъжици масло/олио за тестото
Щипка шафран
1 чаена лъжица кориандър
1 чаена лъжичка канела
80 грама фини галета
Сол и пипер
Настърган пармезан за овалване
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 190 ° С.
Сварете лещата според указанията на опаковката. Сложете булгура в голяма купа и покрийте с гореща вода. Добавете още няколко пръста вода при булгура защото той почти ще удвои обема си и ще погълне почти цялата вода. Оставете го за около 20 минути или докато омекне и след това прецедете. Към булгура добавете лещата, кориандър, канела, галетата, сол и черен пипер.
Сгответе лука в зехтина, докато омекне и се карамелизира, след което го добавете към сместа с леща.Объркайте всички съставки добре и добавете още няколко супени лъжици зехтин/олио на вкус. С помощта на лъжица за сладолед и с ръце оформете малки топки от тестото, оваляйте в настъргания пармезан и поставете в тава за печене, покрита с хартия за печене.
Тестото може да ви се струва по меко и трудно за работа, но не трябва да се добавят прекалено много галета, брашно или хляб за стягане, защото после при топлинната обработка кюфтенцата ще станат по-сухи от колкото бихме желали. Затова аз оставам тестото по меко, въпреки че е трудно за работа, но пък след печенето кюфтенцата остават сочни и меки. Печете около 15 минути, или докато топките образуват хубава хрупкава коричка от пармезана. Те все още ще бъдат меки отвътре, но хубави и хрупкави отвън. Сервирайте със зелена салата.
Още рецепти за кюфтенца:
Пилешки кюфтенцa с джинджифил
Зеленчукови кюфтенца
Милинки с кюфтенца
За вечеря - оризови кюфтенца на фурна
"Tsukune" - пилешки кюфтенца
Кюфтенца от патладжан с доматен сос и кашкавал
Вижте още рецепти в нашата специална колекция в Vbox7.com ТУК!