Необходими продукти за 4 порции:
3 патладжана
2–3 с. л. олио
200 г извара
10 маслини
10 листа пресен босилек (1/2 ч. л. сух)
2 с. л. зехтин
2 домата
1 филия хляб
50 г кашкавал
2 щипки сол
черен пипер на вкус
олио за намазване
Начин на приготвяне:
1. Патладжаните се нарязват на колелца с дебелина 1 пръст, посоляват се и се оставят за 10–15 минути, за да се отцеди горчивият сок. След това се изплакват и се подреждат в намазнена тава. Поръсват се с олиото и се пекат по 5 минути от всяка страна в предварително сгорещена до 220 градуса фурна.
2. В купа се смесват изварата, почистените от костилките маслини и накълцаните листа босилек. Сместа се овкусява със солта и черен пипер, налива се зехтинът и се пасира.
3. Доматите се нарязват на тънки колелца и се нареждат върху кръгчетата патладжан. Върху тях с помощта на пош се оформят розички от изварата. Поръсват се с хлебните трохи и настъргания кашкавал.
4. Канапетата се запичат за 10 минути при горно нагряване в максимално загрята фурна.
Вижте още рецепти от "Бон Апети" в официалния профил на предаването във Vbox7 ТУК!
Други рецепти:
Печен патладжан
Патладжан по средиземноморски
Рулца от патладжан
Патладжани с доматен сос