Фалафели

Кулинарно и ароматно богатство

фалафел
Снимка: iStock/Getty Images
3 от общо 4 гласа
Необходими продукти

Необходими продукти:
250 г суров нахут, накиснат във вода за една нощ
2-3 супени лъжици суров булгур
1 пакетче смлян кимион (може и по-малко, добавяйте на вкус)
1/3 чаена лъжичка лют червен пипер
1/2 чаена лъжичка сладък червен пипер
1/2 чаена лъжичка кориандър на прах
2 глави лук
4-5 скилидки чесън
пресен магданоз
хималайска сол на вкус
1 чаена лъжичка бакпулвер
черен пипер на вкус
вода до получаване на подходяща за оформяне на фалафелите консистенция

Начин на приготвяне:
Изцедете нахута от водата, в която е киснал цяла нощ, и го измийте. Сложете го в блендер заедно с лука, чесъна, магданоза, булгура, малко вода и смелете съставките много добре. Добавете и останалите продукти за фалафелите и отново ги смелете, като при нужда прибавете още вода.

Сипвайте толкова вода, колкото е необходимо, за да постигнете подходяща за оформяне на кюфтета смес. Ако блендерът ви е слаб, работете внимателно и на почивки, за да не го изгорите, тъй като се изисква добро смилане на продуктите и процесът не е кратък. След като сместа е готова и овкусена със сол, според вашите предпочитания, я оставете в хладилника за малко, за да си "почине".

Загрейте тиган с растителна мазнина (олио), оформете с мокри ръце фалафелите и ги изпържете до златисто. Не ги препържвайте, защото ще горчат. Работете на средна към силна степен на котлона, в никакъв случай на най-силната. Подредете готовите фалафели върху кухненска хартия, за да се отнеме ненужната мазнина.

Сервирайте ги с хумус или със сос от смлени и смесени в блендера сусамов тахан, кимион, лимонов сок, малко вода, чесън, сол и зехтин.

Хороскоп за деня

12 дни до магията
12 дни до магията 12 дни до магията
Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти