Този забележителен постен десерт съчетава в себе си хрупкав блат, фин карамел, много шоколад и изненадващи солени нотки.
Необходими продукти за 25 - 30 броя
за бисквитения блат:
100 г фъстъчено масло
200 г меко кокосово масло
½ ч. ч. фина кристална захар
1 пакетче ванилена захар
2 с. л. соево мляко
2 ч. ч. пшенично брашно
½ ч. л. бакпулвер
2 с. л. оризово брашно
½ ч. л. смляна морска сол
за карамела:
60 мл глюкоза
150 мл соево мляко
500 г светла кафява захар
70 г кокосово масло
½ ч. л. морска сол
за шоколадовата глазура:
150 г тъмен шоколад 70%
50 мл соево мляко
30 г кокосово масло
100 г натрошени белени фъстъци
хималайска или морска сол за поръсване
Начин на приготвяне:
1.За бисквитите кокосовото и фъстъченото масло се разбиват със захарта и ванилената захар за 3 мин. Добавя се соевото мляко.
2.Брашното се пресява с бакпулвера и се смесва с оризовото брашно и солта. Сместа се прибавя бавно към маслото при непрекъснато разбъркване с дървена бъркалка. Тестото се разпределя в тавичка, застлана с хартия за печене, и се притиска към дъното. Слага се да се пече на 180˚ С за 20 мин., или докато леко се зачерви. Охлажда се.
3.За карамела в тенджера се слагат заедно да заврат глюкозата и соевото мляко. Захарта се залива с 30 мл вода и се слага да се стопи на средно тъмен карамел. Отстранява се от огъня и се добавят врящата смес от соево мляко и глюкоза. Разбърква се енергично. Добавя се нарязаното кокосово масло. Слага се солта. Леко се охлажда и се сипва върху бисквитената кора. Охлажда се напълно.
4.За глазурата шоколадът се нарязва на парченца и се слага в купа. Млякото и маслото се загряват до завиране и се сипват в шоколада. Разбърква се, докато се стопи. Излива се върху охладения карамел. Отгоре се поръсва със запечените фъстъци и се поръсва с натрошената хималайска сол и розов пипер, по желание. Нарязва се на квадрати или ромбове.