Този сос е подходящ за подправяне на всякакви ястия: салати, картофи, ориз, барбекю, пици, спагети и др. Една лъжичка е достатъчна, за да придаде на храната уникален екзотичен вкус. Може да се съхрани за около седмица в стъклен буркан в хладилника. Предлагаме ви четири различни варианта за приготвянето му.
Вариант 1
Основен сос
6-7 скилидки чесън
магданоз
риган
1 чаена чаша зехтин
Вариант 2
Пикантен сос
2-3 бр. люти чушлета
6-7 скилидки чесън
1 с.л. ябълков оцет
чаена чаша зехтин или олио
1 връзка магданоз
розмарин
риган
мащерка
Вариант 3
6-7 скилидки чесън
червен пипер
риган
босилек
2 супени лъжици лимонов сок
1 чаена чаша зехтин или олио
оцет ½ чаша.
Вариант 4
връзка магданоз
1 чаша зехтин или олио
8 скилидки чесън
листа от босилек
1 супена лъжица червен пипер
2 супени лъжици лимон,
2 супени лъжици ябълков оцет
2 супени лъжици балсамов оцет
Сол и черен пипер по желание
Начин на приготвяне:
Обелваме чесъна и го счукваме заедно с магданоза и с малко сол. Може да ползваме и пасатор.
Добавяме оцета и зехтина и разбъркваме отново.
Накрая прибавяме и сухите подправки.
Прочетете още:
Как да си приготвим заместител на соев сос
Още нестандартни рецепти с пикантни подправки вижте в официалния канал на Бон Апети във Vbox7: