Дали има човек, който да не обича лютеница и по-специално домашната? Едва ли. Всяка баба знае своята рецепта за лютеница, която би предала на следващото поколение, както някой някога я е казал на нея самата.
Въпреки това решихме да ви дадем три сходни, но все пак различни една от друга рецепти за направата на домашна лютеница.
Лютеница 1
Необходими продукти:
2 кг патладжани
4 кг домати
4 кг червени чушки, от по-плътните
1 кг моркови
120 мл олио
една цяла или половин връзка нарязан магданоз (според вкуса ви)
100 гр захар
4 чаени лъжички сол.
Начин на приготвяне:
Патладжаните се пекат на фурна, обелват се и се оставят да изстинат. Чушките се пекат и се обелват, махат се семките и дръжките. Морковите се варят до омекване. Всички зеленчуци се смесват и се смилат. Разбъркват се добре и се добавят смлените домати. Щом лютеницата започне да бълбука, добавете олиото.
Оставете на бавен огън да се сгъсти и добавете солта и захарта. Накрая добавете магданоза и разпределете в сухи чисти буркани. Стерилизирайте 15 минути.
Лютеница 2
Необходими продукти:
3 кг червени чушки
2 кг и половина домати
2 кг моркови
2 супени лъжици сол
1 чаена лъжичка млян черен пипер
200 мл олио.
Начин на приготвяне:
Чушките се пекат, белят се и се отстраняват семките и дръжките. Морковите се сваряват. Чушките, морковите и доматите се смилат и се смесват, добавят се черният пипер и солта.
Олиото се загрява съвсем леко, без да кипва, и се излива в зеленчуковата смес. Разпределя се в бурканчета и се варят 20 минути.
Лютеница 3
Необходими продукти:
4 кг червени чушки
3 кг домати
1 кг зелени чушки
200 мл олио
2 супени лъжици сол.
Начин на приготвяне:
Чушките се пекат, белят се и се отстраняват дръжките и семките. Печените домати и чушки се нарязват на ситно с остър нож.
Олиото се загрява, добавя се солта и зеленчуците и всичко се пържи на бавен огън до сгъстяване. Разпределя се в буркани и се стерилизира половин час.