Агнешко фрикасе
Време за приготвяне: 50 минути
Необходими продукти за 4 порции:
1 кг агнешко месо
1/2 ч. ч. зехтин
1 маруля
4 връзки зелен лук
2 стръка пресен копър
3 стръка магданоз
2 яйца
1/2 ч. ч. лимонов сок
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Месото се нарязва на порции, запържва се в сгорещения зехтин и се овкусява със сол и черен пипер. Наливат се 3 ч. ч. вода, похлупва се и се оставя да ври, докато омекне.
2. Марулята и лукът се почистват и се нарязват на едри парчета.
Прибавят се към месото заедно с наситнените копър и магданоз и се оставя малко да поври.
3. Яйцата се разбиват заедно с лимоновия сок и се разреждат със сос от тенджерата.
Изсипват се при месото и тенджерата се разклаща добре, за да се смеси със соса.
Агнешки котлети върху канапе от спанак
Време за приготвяне: 20 минути + 30 минути за мариноване на месото
Необходими продукти за 4 порции:
24 котлета
за маринатата:
1 лимон
1 к. ч. зехтин
5–6 стръка джоджен (1 ч. л. сушен)
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. смлян кимион
черен пипер на вкус
за канапето:
1 кг спанак
1 зелена чушка
2 стръка пресен лук
200 г краве сирене
250 г изцедено кисело мляко
100 г смлени орехови ядки
сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. В купата се смесват сокът от изцедения лимон, зехтинът, накълцаните листа джоджен, солта, кимионът и черен пипер и се разбърква до хомогенизиране.
2. Котлетите се подреждат в тава, заливат се с маринатата и се оставят да престоят поне 30 минути. След това се пекат по около 4–5 минути от всяка страна на барбекю, електрическа скара или грил тиган.
3. Почистеният и измит спанак се потапя в кипнала подсолена вода за минута, охлажда се със студена и след като се отцеди, се накълцва на много ситно.
4. Почистената от семето чушка и лукът се нарязват на ситни парченца и се прибавят към спанака.
5. Настъргва се сиренето, разбърква се с ореховите ядки и киселото мляко и се слага при зеленчуците. Канапето се омесва много добре, оформя се в центъра на чинията и върху него се подреждат току-що изпечените котлетчета.
Агнешки котлет с тиквички и пресни картофи, овкусени с див чесън
Време за приготвяне:30 минути
Необходими продукти за 4 порции:
4 агнешки котлета (1 кг)
400 г тиквички
300 г пресни картофи
80 г черни маслини
2 връзки пресен лук
1 връзка див чесън
1 ч. л. мащерка
40 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус
зехтин за сотиране на зеленчуците
Начин на приготвяне:
1. Котлетите се овкусяват със сол и пипер и се овалват в мащерката. Запържват се хубаво от всички страни в тиган със зехтина и се пекат във фурна при температура 180 градуса около 7–8 минути в зависимост от дебелината им, така че месото да остане леко розово.
2. Предварително обелените и сварени картофи и тиквичките се режат на кубчета, маслините и лукът се режат наситно. Доматът се обелва, реже се на парчета и се добавя към останалите зеленчуци. Всичко се слага в тиган и се сотира. Овкусява се със сол и черен пипер и накрая се добавя накълцаният див чесън.
3. Сервира се, като в чиния се оформя канапе от зеленчуците и отгоре се слага котлетът.
Вижте още рецепти от "Бон Апети" в официалния профил на предаването във Vbox7 ТУК!