Тънките ароматни турски хлябове са задължителни на всяка местна трапеза и са идеалната компания на многобройните мезета и основни ястия, които се сервират.
Необходими продукти за 16 хлебчета:
за тестото:
200 мл хладка вода
30 г прясна мая
600 г бяло брашно
350 г пълнозърнесто брашно
150 мл прясно мляко
150 г кисело мляко
за поръсване:
100 мл зехтин
1 ч. л. мащерка
½ ч. л. майоран
1 ч. л. черен и бял сусам
½ ч. л. сумак
1 ч. л. морска сол
Начин на приготвяне:
1.Маята се разтваря във водата, като се добавят 3 с. л. от брашното. Оставя се 10 мин. да се активира.
2.Бялото брашно се пресява и се смесва с пълнозърнестото. В средата се прави кладенче и там се сипват двата вида мляко и втасалата мая. Замесва се меко тесто. Оставя се да втасва около 90 мин, докато си удвои обема.
3.Втасалото тесто се притиска, за да излезе въздухът и се разделя на 16 топки. Всяка се разточва на диск с диаметър 12 см. Покриват се с кърпа и се оставят да втасват 30 мин.
4.През това време фурната заедно с метална тава, поставена в долната една трета, се загрява на вентилатор на максимална мощност.
5.Смесват се зехтинът и подправките. Сместа се намазва върху дисковете и се притискат на няколко места с пръсти. Поръсват се с морска сол. Пидетата се слагат в загрятата тава. Пекат се 5-6 мин., докато се зачервят. Изваждат се да се охладят върху решетка.
Още техники за хляб:
Хляб с бига
Фокача
Три индийски хляба от едно тесто
Плетен хляб с кашкавал, пиле и броколи