Необходими продукти за 5-6 порции
за тестото:
20 г прясна мая
250 мл хладка вода
600 г брашно
2 яйца
1 с. л. захар
1 ч. л. сол
за заливката:
75 г масло
2 с. л. брашно
2 щипки сол
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в хладката вода. Брашното се пресява, в средата му се прави кладенче и там се слагат разтворената мая, яйцата, солта и захарта. Омесва се меко тесто. Тестото се накъсва и се оформя на 40 малки топчета, които се подреждат на разстояние 1 см едно от друго в тавичка с диаметър 30 см, намазана с масло. Оставят се да втасат 60 - 90 мин., докато запълнят тавичката и си удвоят обема.
Маслото се разтопява и в него се разбъркват брашното и солта. Охлажда се. С приготвената заливка се намазват втасалите милинки и се пекат в загрята на 190° С фурна, докато се зачервят. Поднасят се поръсени с пудра захар.
Други рецепти:
Постни милинки
Милинки с кюфтенца
Тутманик
Бърза питка със сирене
Вижте още рецепти в нашата специална колекция в Vbox7.com ТУК!