Необходими продукти:
1 кг. домати
Шепа пресен босилек
3-4 скилидки чесън, обелени и почистени
4-5 супени лъжици зехтин
Сол и пипер
1 супена лъжица червен пипер
1 супена лъжица захар
Начин на приготвяне:
Много важна част от приготвянето на домашен доматен сос е да използвате белени домати, без семки. Да обелите пресни домати може и да е много лесна задача, стига да знаете този трик:
Напълнете голяма тенджера с вода и сложете на котлона да заври, след което сложете всички домати цели (измити) във врящата вода за около 30-40 секунди. Извадете ги и ги поставете върху дървена дъска за рязване. Веднъж минали през горещата вода, те ще се обелят много лесно.
След като ги обелите, разрежете на няколко големи парчета като междувременно махнете семките и излишната вода в доматите, защото ще ползвате само месото на доматите. Изхвърлете водата от тенджерата и в същата тенджера загрейте няколко супени лъжици зехтин на висока температура, добавете обелените домати, босилека и чесъна и започнете да готвите на средно висока температура около 30-40 минути, като разбърквате от време на време. Сосът ще започне да се сгъстява и водата ще се изпари.
Към края на 30-те минути сосът ще е доста гъст, затова трябва да разбърквате по-често за да не изгори. Когато се сгъсти достатъчно изключете котлона, овкусете със сол, черен и червен пипер и добавете захарта ако е необходимо. Ако ползвате сладки домати може да не ви трябва захар, преценете спрямо вашият вкус. След като изстине напълно, може да го съхранявате в кутия в хладилник около 5-6 дни.
Вижте още рецепти в нашата специална колекция в Vbox7.com ТУК!
Други рецепти:
Теория на соса
Зелеви сарми с млечен сос
Универсален аржентински сос
Патладжани с доматен сос
Карфиол с таханов сос
Гьоза