Салата
Необходими продукти за 4-6 порции:
1 ч.ч леща
1 глава червен, нарязан лук
1 бр. дафинов лист
4 с.л. зехтин
3 с.л. магданоз
2 с.л. риган
250 г чери домати, разполовени
250 г козе сирене, натрошено
сол
черен пипер
цикория - няколко листа
2-3 с.л. леко препечени кедрови ядки
Начин на приготвяне:
Потопете лещата за около 3 часа в студена вода. След това я отцедете и сложете в голям тиган. Сипете малко студена вода и прибавете лука, нарязан на ситно, заедно с дафиновия лист.
Варете на силен огън около 10 минути, след това намалете температурата. Продължете да варите като разбърквате още около 20 минути, в зависимост от указанията на пакета.
Отцедете лещата и я преместете в голяма купа. Извадете дафиновия лист. Овкусете със сол и черен пипер. Залейте със зехтина и разбъркайте добре. Оставете я за малко в хладилника. След това прибавете магданоза, ригана и чери доматите. Разбъркайте и разпределете в 6 чинии.
Отгоре поръсете с натрошеното козе сирене. Декорирайте с листа цикория и поръсете с кедрови ядки.
Пица
Необходими продукти:
25 г прясна мая или 2 пакетчета суха мая (от по 7 г)
150 мл топла вода
450 г бяло брашно
1/2 ч.л. сол
1 сварен, намачкан на пюре картоф
4 с.л. зехтин
сол на вкус
черен пипер на вкус
20 бр. чери домати, разрязани на половинки
1 ч.л. риган
Начин на приготвяне:
Тестото за пица се подготвя, като водата, брашното и маята се размесват с намачкания картоф и 2 с.л. от зехтина. Оставя се да втасва около час и половина.
Тава или форма за печене с диаметър 30 см се намазва с масло. След като тестото е готово, се омесва за минута и се разстила във формата за печене. Фурната се загрява предварително до 220 градуса.
Върху разстланото тесто се редят доматчетата с разрязаната част нагоре. Осолява се и се подправя с пипера и ригана. Пече се около 20-25 минути до златистокафяво.
Конфитюр
Необходими продукти:
3 кг чери домати
1,5 кг захар
бергамонова есенция
Начин на приготвяне:
Измийте и подсушете чери доматчетата. Смелете ги през мелачка, която отделя люспи и семки, но може и през обикновена, като запазите и люспите.
Полученото доматено пюре сипете в тенджера и поръсете със захарта. Ако чери доматите не са много сладки, може да добавите повечко захар.
Сложете да се вари на умерен котлон, като често разбърквате. Конфитюрът от чери домати се вари, докато цветът му стане по-тъмен и се сгъсти. Накрая ароматизирайте с бергамоновата есенция.
Още горещ го разсипете в затоплени бурканчета и ги затворете. Обръщайте ги и оставете да изстинат така. По желание може да стерилизирате за 10 минути.