Има редица вкусни рецепти за салати и блюда, които включват царевица. Ако се чудите как лесно да отделите царевичните зърна от кочана без да съсипете ръцете си, ви предлагаме следния вариант.
Обелете кочана млечна царевица, но без да късате обвивките от листа, а просто ги обърнете назад. Махнете колкото може повече от власинките (косата).
Със суха кухненска кърпа изчистете всички остатъци от власинките като държите кочана за обелените обвивки.
Подпрете царевицата в купа - кърпата ще предотврати плъзгането, и с нож остържете зърната като внимавате да не режете самия кочан.
Бланширайте зърната във вряща неподсолена вода за 1-2 минути, изцедете и охладете. Може да съхранявате царевичните зърна в затворен съд в хладилник до 5 дена.
Може да замразите на единичен слой и след това съхранявайте в затворен съд във фризера до 3 месеца.
Интересно е да се отбележи, че са малко растенията, които дават толкова много на хората, както царевицата: десетки видове хранителни продукти - варена и печена царевица, пуканки, консерви, грис, качамак; няколко вида фураж - зърнен, фуражно брашно, зелен фураж, силаж, кюспе; десетки промишлени продукти - скорбяла, спирт, захар. глюкоза, олио, ацетон, целулоза, част от които се преработват в изкуствена коприна, изолационни материали, пластмаси и др.
В българския език царевицата има над 20 названия в различни диалекти: арапка, влашка, гугула, гълъби, кукуруз, мисир, папур, пашка, пченка, рапка, царка и др.