Картофите са вкусен, полезен и засищащ продукт, който има най-различни вариации на приложение в кухнята.
Днес ви даваме няколко рецепти, които не са сложни за изпълнение, представляват вкусно блюдо и могат да ви дадат идея как да разнообразите менюто си.
Най-лесното от всичко може би е картофеното пюре.
Нужни са ви 4-5 по-големи картофа, които белите режете на кубчета и слагате да се сварят. Когато това се случи, изхвърляте водата, изсипвате ги в подходяща купа и ги намачквате (с вилица или пък ако имате подходящ уред за картофено пюре). Важно е да сложите парче масло по ваш вкус, докато мачкате картофите и да добавяте по малко прясно мляко, за да добие пюрето превъзходно мек вкус.
Когато е готово, сервирате с плочка сирене и подправки (червен, черен пипер, чубрица и т.н.) или ако имате време и желание, изпържвате едно-две яйца на очи, които полагате внимателно върху порцията картофено пюре.
Другата лесна рецепта е картофи с подправки.
Нужни са ви: картофи, разбира се, след което ред подправки – канела (1/2 ч.л.), сминдух (1 ч.л.), индийско орехче (1/2 ч.л.), куркума (1/2 ч.л.), къри (1 ч.л.), зехтин (100 мл), сол, бял пипер (1/2 ч.л.).
Обелете картофите, измийте ги и ги нарежете на парчета. Смесете всички подправки. Разстелете картофите в намазнена тава и поръсете равномерно с подправките. Объркайте ги с дървена лъжица, полейте ги със зехтин. Долейте в тавата 100 мл вода. Сложете картофите с всички подправки подправки да се пекат в загряна на 180 градуса фурна за около 30-40 минути.
Следващата интересна рецепта е беларуска салата с картофи и горчица.
Необходими са ви: две глави лук, по-малко от един килограм картофи, към 200 г. бекон, 3 сварени яйца, олио - 2 с.л., оцет - 2 с.л.,зехтин - 3 с.л., горчица - 2 ч.л., три скилидки чесън, сол на вкус, ким - 1/3 ч.л., 2-3 кисели краставички, копър - 1/2 ч.л. семена
Картофите се сваряват и се оставят да се охладят. Лукът и чесънът се режат на ситно и се запържват около 4 минути на среден огън. Беконът се реже на тънки ленти и се запържва в тигана, където се е пържил лука, за около 6 минути. Картофите се обелват и се режат на колелца.
Киселите краставички се режат на кубчета, яйцата се режат на резени. Картофите, краставичките и беконът се смесват в купа с чесъна и лука. Семената от копър се счукват в хаванче. В купичка се смесват зехтинът, горчицата, оцетът, солта и черният пипер. Добавя се кимът и семената от копър. С този дресинг се залива салатата и се украсява с яйца.
Няма как да подминем класическата комбинация на картофи с бекон!
За тях имате нужда от 8-10 картофа, 300 г. бекон, две глави лук, кисели краставички - 2 - 3 бр., оцет, олио, сол, няколко листа маруля.
Нарежете лука на ситно, а бекона на ивички. Смесете ги със сварените, обелени и нарязани картофи. Добавете нарязаните краставички. Овкусете с олио, оцет и сол. Сервирайте салатата върху листа маруля.
И ще приключим с една лесна рецепта за хрупкави картофи с подправки.
Трябват ви: 5-6 по-големи картофа, зехтин, вода, червен и черен пипер, чубрица, риган, кимион.
Смесете всички подправки на едно място - сложете количества по ваш вкус. Обелете и нарежете картофите, след което ги оваляйте в зехтин. В тиган с широко дъно загрейте зехтин и сложете картофите да се запържат леко.
Щом се "запечатат", долейте 1 ч.ч. топла вода, поръсете с подправките, похлупете и оставете картофите да се задушат. Оставете на котлона докато картофите омекнат, водата се изпари и отново започнат да се пържат.
Споделете ни вашите любими рецепти на edna@netinfocompany.bg