Многобройните съставки на тази ефектна палачинкова торта са умело подбрани от шеф-готвача на Меню Ивелина Иванова, така че между тях да няма нито една от животински произход.
Необходими продукти за 8 порции
за тестото:
1 с. л. смляно ленено семе
2 с. л. вряща вода
2 ч. ч. брашно
½ ч. л. сол
1 с. л. захар
1 ч. ч. кокосово мляко
500 мл газирана вода
2 с. л. кокосово масло
за лешниковия крокан:
100 г лешници и орехи, запечени
1 ч. ч. захар
3 с. л. вода
за крема от круши:
3 ароматни круши, нарязани на малки кубчета
2 ч. ч. бяло вино
⅔ ч. ч. захар
1 пръчка канела
2 звездни анасона
1 ч. л. агар-агар
Начин на приготвяне
1.Лененото семе се залива с врящата вода и се оставя да постои 5 мин.
2.Брашното се разбърква със захарта и солта. Добавят се кокосовото мляко, накиснатото ленено семе и газираната вода. Разбърква се добре.
3.Изпичат се 9-10 тънки палачинки в намазан с кокосово масло тиган.
4.Захарта и водата за крокана се слагат да заврат, без да се разбъркват, и се стопяват на карамел. Щом започне карамелизирането, сместа може да се разбърка, докато добие наситенооранжев цвят. Сипват се лешниците, разбъркват се да се покрият с карамела и сместа се изсипва на тънък слой върху хартия за печене да се охлади. Щом изстине, се счуква на крокан.
5.Виното се слага да заври със захарта, канелата и анасона. Щом поври 5 мин., се добавят крушите и се оставят да къкрят 5 мин. Агар-агарът се разбърква с 3 с. л. студена вода и се прибавя към врящите круши. Оставя се на тих огън при непрекъснато разбъркване около минута. Леко се охлажда.
6.В подходяща чиния се редят палачинките, като се редуват с крема и крокана. Завършва се с крокан.