Необходими продукти за 2 порции:
300 г ориз „Балдо”
250 г пилешки пържоли от бут
10 бр. тигрови скариди
200 г черни миди
100 г чоризо
100 г пушен бекон (нарязан)
1 голяма глава лук
1/2 червена камба
1/2 зелена чушка
1 домат
4 скилидки чесън
120 мл зехтин
600 мл пилешки бульон
100 мл бяло вино
1 люта червена чушка (суха)
1 стрък розмарин
6 стръка пресен магданоз
1 ч. л. куркума
1 ч. л. червен пипер
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Месото се нарязва на едро и се запържва за кратко в част от зехтина. След това се изважда в чиния.
2. Лукът, чушките и 3 скилидки от чесъна се почистват и се нарязват. Запържват се в същия тиган, като се добавя и розмаринът.
3. Чоризото се нарязва на ленти и заедно с бекона се добавя към зеленчуците.
4. Когато се запържат, се слага оризът и се бърка, докато стане стъклен. Овкусява се с червен пипер и куркума и се деглазира с виното.
5. След като виното се изпари се сипва пилешкият бульон. Mесото се връща в съда.
6. Мидите се измиват и се слагат между парчетата месо. Посолява се и се поръсва с черен пипер.
7. Съдът се похлупва и се оставя оризът да поеме течността. Добавя се нарязаната наситно люта чушка.
8. Скаридите се почистват (главите се оставят) и заедно с отаналата скилидка чесън, нарязана наситно, се запържват в другата част от зехтина.
9. Посоляват се и се слагат в съда при останалите продукти, заедно с мазнината, в която са пържени.
10. Доматът се почиства от семките и месестата част се нарязва на дребни кубчета. Магданозът се наситнява. Когато паелята е готова, се поръсват върху ястието.
Вижте още рецепти от "Бон Апети" в официалния профил на предаването във Vbox7 ТУК!