Вчера ви представихме три страхотни рецепти със спанак, днес ви предлагаме още толкова. Изборът какво да сготвите, остава за вас.
Торта „Паскуалина”
Необходими продукти:
за тестото:
500 г брашно
30 мл зехтин
300 мл вода
1/2 ч. л. сол
за плънката:
1,5 кг пресен спанак
600 г пресен лапад
2 стръка кервиз (листата)
5 стръка майорана
60 г сирене пармезан
500 г сирене рикота
40 г галета
6 яйца
2 жълтъка
1/2 ч. л. индийско орехче
сол и черен пипер на вкус
брашно за поръсване
60 мл зехтин за намазване
Начин на приготвяне:
Продуктите за тестото се смесват и се замесва гладко и еластично тесто (може и с миксер за около 6-8 минути, с приставките за тесто). Оформя се руло, разрязва се на 11 еднакви парчета и 1 по-голямо, което ще е основата на тортата. Правят се топки. Слагат се в набрашнена тава и се покриват с фолио за свежо съхранение. Оставят се за около 30 минути да починат. Спанакът и лападът се почистват, като се махат твърдите дръжки и жилата по средата.
Измиват се, бланшират се за кратко във вряща вода и после се шокират в ледена.Отцеждат се и се изстискват добре, така че почти да не пускат вода. Нарязват се на ситно. Листата от кервиза и майораната се наситняват. Смесват се със спанака, лапада, настъргания пармезан, рикотата, галетата, 2 от яйцата и 1 жълтък. Подправя се със сол, пипер и индийско орехче и се разбърква. Форма с диаметър 26 см се намазва със зехтин.
По-голямата топка се разточва много тънко – тя ще покрива дъното и стените на формата и леко трябва да излиза от нея.5 тестени топки се разточват на тънко върху набрашнен плот, една след друга.
Корите, които ще се получат трябва да са с диаметъра на формата за печене. 4 от корите се намазват със зехтин, подреждат се една върху друга върху основата, отгоре се слага петата, като не се маже със зехтин, а се притиска леко. Отгоре се изсипва плънката и се разпределя равномерно. С намокрена супена лъжица в нея се правят 4 вдлъбнати. Във всяка от тях се чуква по 1 яйце, като се внимава жълтъкът да остане цял. Върху яйцата се поръсва пипер.Останалите 6 топки тесто се разточват в размера на формата.
Слагат се 5 от тях, също намазани със зехтин, една върху друга. Последната се слага най-отгоре, не се маже със зехтин, покрива се с кората, която виси отстрани, като краищата леко се намазват с разбит с вода жълтък, за да се залепят по-добре.
Горната кора се намазва с втория жълтък, разбъркан с вода и с вилица се правят дупки. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за 1 час и 10 минути.Оставя се да се охлади във формата. После с нож внимателно се отделя от стените на съда и се изважда.
Крем супа от спанак
Необходими продукти:
2 картофа
500 г спанак
1 глава лук
30 г краве масло
1/2 ч. ч. прясно мляко
Необходими продукти:
Измивате и обелвате картофите и ги нарязвате на едри парчета. Заедно с обеления лук ги слагате да се варят в тенджерата, в която ще варите супата. Добавяте солта, като около 1 ч. л. трябва да е напълно достатъчна. Варите зеленчуците, докато омекнат, като оставяте вода, колкото да ги покрие, а другата изливате. Измивате добре спанака и го добавяте към сварените зеленчуци. Варите около 2-3 минути, след което пасирате зеленчуците, заедно с получилия се зеленчуков бульон с помощта на пасатор или кухненски робот. Пасирате до получаване на еднородна смес. Връщате получената смес отново в тенджерата, като добавяте предварително изваденото от хладилника прясно мляко и кравето масло. Оставяте супата да поври около 15 минути.
Зелени палачинки с лимоново масло
Необходими продукти:
за палачинките:
3/4 ч. ч. брашно
1 1/3 ч. л. бакпулвер
1 яйце
1 белтък
200 г пресен спанак
6 стръка пресен лук
2 зелени люти чушки
2/3 ч. ч. прясно мляко
4 с. л. краве масло
1 ч. л. кимион
1 ч. л. сол
зехтин
за пържене за лимоновото масло:
8 с. л. краве масло
1/2 скилидка чесън
кората от 1 лайм
1 1/2 с. л. сок от лайм
1/2 ч. л. бял пипер
1 с. л. пресен кориандър
1/4 ч. л. сол
Начин на приготвяне:
Маслото, оставено на стайна температура, се разбива с миксер, докато стане пухкаво. Чесънът и кориандърът се наситняват. Кората от лайма се настъргва, а сокът се отцежда. Прибавят се към маслото, заедно със солта и белия пипер. Сместа се слага върху фолио за свежо съхранение и се оформя бонбон.
Прибира се в хладилник за няколко часа или във фризер за 30 минути. Спанакът се бланшира в гореща вода и после се шокира в ледено студена, за да запази свежия си зелен цвят. Отцежда се добре.Брашното, солта, бакпулвера, яйцето, кимиона, прясното мляко и разтопеното масло за палачинките се смесват в купа. Разбърква се с телена бъркалка до хомогенизиране. Чушките се почистват от семките и заедно с пресният лук и спанакът се наситняват.
Прибавят се в тестото.Белтъкът се разбива на сняг и се слага в сместа. Разбърква се внимателно с шпатула.В загрят тиган (на умерена температура), се сипва малко зехтин и се слага от сместа за палачинките, със супена лъжица. С въртеливи движения се оформя малък кръг. В зависимост от размера на тигана, в него се оформят още няколко палачинки. Когато хванат златиста коричка, се обръщат. Трябва да се получат дебели палачинки. Поднасят се горещи, с парче от лимоновото масло.