Спанакът е вкусен и много, много полезен. Постепенно навлизаме в сезона му, затова решихме да ви представим шест страхотни рецепти с този зеленчук. Днес ви представяме три, а утре по същото време очаквайте още толкова.
Спаначено руло
за тестото:
300 г пресен спанак
4 яйца
150 мл готварска сметана
2 с. л. брашно
1/4 ч. л. индийско орехче
2 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
за плънката:
100 г пушена сьомга
400 г сирене котидж
3 стръка магданоз
3 стръка копър
8 стръка див лук
2 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Спанакът се почиства и се слага в силно сгорещения зехтин докато омекне. Ако има нужда се отцежда от излишната вода. После се смесва със сметаната, брашното, индийското орехче, солта, пипера и жълтъците. Всичко се пасира или се смила в кухненски робот.Белтъците се разбиват на сняг заедно с щипка сол. Прибавят се постепенно към зелената смес, като се бърка внимателно.Тестото се разпределя равномерно в тава, намазана с олио и покрита с пергаментова хартия. Тя също се намазнява.Пече се в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, за 10–15 мин. След това блатът се изважда и още топъл се отделя от хартията. Навива се на руло, за да запази тази форма и след охлаждането.Всички продукти за плънката, без рибата, се пасират или се смилат в робот.Охладеното руло се намазва със сместа и отгоре се разпределя рибата.Навива се на стегнато руло. Оставя се в хладилник за 30 минути, увито в хартията от печенето.След това се нарязва и се поднася.
Яйца по флорентински
за спанака:
500 г пресен спанак
2 малки глави шалот
2 с. л. краве масло
1 щипка индийско орехче
морска сол и бял пипер на вкус
за сос „Морне”:
30 г сирене пармезан
30 г сирене грюер
1 с. л. краве масло
1 с. л. брашно
1 ч. ч. прясно мляко
сол и бял пипер на вкус
1 щипка индийско орехче
за картофените палачинки (рьощи):
1 голям картоф (350 г)
100 г бекон (на резени)
1 яйце
сол и черен пипер на вкус
олио за пържене за яйцата:
4 яйца
1 с. л. оцет
1 ч. л. сол
за гарниране:
1/2 връзка магданоз
Начин на приготвяне:
Спанакът се почиства и се измива. Лукът се наситнява и се сотира в маслото за 1 минута. Добавя се спанакът и също се сотира. Овкусява се със сол, бял пипер и индийско орехче. Съхранява се топъл.Брашното за соса се запържва в маслото до златисто. Постепенно се налива млякото (предварително затоплено), като се бърка постоянно.Когато се хомогенизира, се прибавят настърганите сирена. Овкусява се с индийско орехче, бял пипер и сол, ако е необходимо. Съхранява се топъл, покрит с фолио, за да не хваща кора. Картофът се обелва и се настъргва на едро. Слага се в марля, отцежда се от водата, а купата с водата се оставя настрани, за да се отдели нишестето. Когато се утаи на дъното, водата внимателно се изхвърля.
Беконът се слага в тава и се запича на фурна, докато стане хрупкав. После се начупва.Слага се при картофа и се прибавят яйцата, сол, черен пипер и нишестето. Разбърква се.В тиган се загрява малко олио, взима се 1/4 от сместа и се изстисква с ръце от течността. Поставя се в съда като се притиска, за да се получи палачинка. Пържи се от двете страни, докато стане хрупкава и със златисто-кафяв цвят. По същият начин се правят и останалите. Съхраняват се топли. В тенджера на котлона се сгорещява вода и в нея се слагат оцета и солта за яйцата. Котлонът се изключва и внимателно се пускат яйцата. Оставят се да се пошират и се изваждат с решетъчна лъжица. Върху всяка картофена палачинка се слага малко спанак, отгоре яйце, после се залива със сос, отново малко спанак и се гарнира с наситнен магданоз.
Странджански зелник
Необходими продукти:
за тестото:
800 г брашно
400 мл вода
1 с. л. оцет
1 с. л. олио
сол на вкус
олио за намазване
3 яйца за намазване
за плънката:
500 г пресен спанак
2 връзки лапад
1 връзка пресен лук
1/2 връзка джоджен
400 г краве сирене
4 яйца
300 г гъсто кисело мляко
125 г краве масло
1 ч. л. сода бикарбонат
сол на вкус
Начин на приготвяне:
От пресятото брашно, оцета, олиото, малко сол и вода, колкото поеме (около 400 мл), се омесва меко тесто.Разделя се на 5 топки, които се намзват с олио и се оставят да починат за кратко.Спанакът и лападът се измиват и се задушават заедно с нарязания наситно лук в 1 с. л. сгорещено масло, докато омекнат. Ако има нужда се отцеждат от излишната вода. Оставят се да се охладят леко. Прибавят се яйцата и се разбърква. Содата се гаси в киселото мляко и се добавя в съда, заедно с наситнения джоджен. От тестото се разточват тънки кори. Дъното на тавата се намазва с масло, слага се кора, отгоре зелена плънка и се поръсва от натрошеното сирене. Това се повтаря до изчерпване на продуктите, като се завършва с кора, която се намазва с масло. Правят се разрези и се залива с 3 разбити яйца.