Компот
Необходими продукти:
3 л вода
4 пръчки канела
1/2 чаена лъжичка семена от анасон
250 г захар
500 г череши
Начин на приготвяне:
Водата се кипва заедно със захарта и се добавят анасонът и канелата. Оставят се да поврят три минути и съдът се сваля от котлона. Предварително се подготвят черешите, като се избират само здравите плодове, измиват се и им се махат дръжките.
Черешите се слагат в буркани заедно с канелените пръчици от сиропа. Заливат се с горещия сироп, затварят се с капачки и се оставят да изстинат на стайна температура. Така приготвеният компот се съхранява на тъмно и прохладно място. Ако искаме трайността да е по-продължителна, трябва да варим компотите в тенджера или казан около 8-10 минути.
Череши с ром
Необходими продукти:
250 г череши
200 г захар
100 мл ром
Начин на приготвяне:
Плодовете (измити и почистени от дръжки и костилки) се нареждат на един слой в широк буркан и се покриват със захар. След това се заливат с ром. Слага се нов слой плодове, който се покрива със захар, а след това се залива с ром. Когато бурканът се напълни, се долива ром догоре. Затваряме буркана с капачка и го съхраняваме на прохладно място. За по-дълга трайност варим буркана около десетина минути.
Сладко от череши
Необходими продукти:
1 килограм череши
200 г захар
2 г лимонена киселина
280 мл вода
1 прахче ванилия
Начин на приготвяне:
Подбират се здрави плодове, измиват се и се отстраняват дръжките и костилките. В дълбок съд се кипва водата заедно с ванилията и захарта. Когато захарта се разтвори, се слагат плодовете. Варим ги около 2 часа.
Щом сиропът се сгъсти, се добавя лимонената киселина. Сладкото се сипва в затоплени буркани, които се обръщат с капачката надолу и се оставят така, докато изстинат.