Когато печете пиле, трябва да знаете за колко време то ще стане съвсем крехко и кожата му ще се превърне в ароматна, златиста и хрупкава.
Готовността на пилето, което се пече, се определя, като се прободе месото с вилица. Ако сокът, който изтича, е прозрачен, това означава, че пилето е напълно готово.
Ако обаче сокът, който изтича от месото, е червен, пилето все още трябва да се пече.
За печене е подходящо охладеното, а не замразено пиле. Ако то е замразено, добре е да го размразите, преди да го сложите да се пече във фурната.
Не се препоръчва печене на замразено пиле, тъй като то може да загори отвън и да не се опече добре в сърцевината.
Преди да печете пилето, трябва да го измиете добре, след което да го избършете хубаво със суха кърпа. Пиле, което тежи около килограм, се пече за 1 час и 10 минути на 200 градуса.
Десетина минути преди окончателното изпичане на пилето е добре да включите функцията грил, за да се образува апетитна златиста хрупкава коричка на кожата.
За да получите вкусна ароматна хрупкава коричка, трябва няколко пъти да полеете пилето със соса от печенето, а преди да е готово, да го намажете с масло.
Ако пилето за печене е по-тежко от килограм, се пече петнадесетина минути повече, като постоянно се проверява дали не е готово.
Можете да опечете пиле във фолио или в специален плик за печене на месо, като добавите различни видове зеленчуци и подправки.
Във фолио или в плик за печене пилето, което е с тегло около килограм, се пече близо час на 190 градуса.
Ако печете пилешки бутчета, те стават готови за около 30 минути на 200 градуса във фурната. Те се пекат по 15 минути от всяка страна.
Парчетата пиле се пекат 20 минути в микровълнова фурна на максимална мощност, а цяло пиле се пече 50 минути на максимална мощност в микровълнова фурна.
Когато пилето се пече в микровълнова фурна, обемът му може да намалее с около една четвърт.