Необходими продукти за 4 порции:
за кюфтетата:
500 г кайма смес
50 г бисерен ориз
1 малка глава лук
1/4 връзка магданоз
1 щипка кимион
1 щипка чубрица
черен пипер на вкус
брашно за овалване
за соса:
500 г картофи
2 глави лук
4 скилидки чесън
1 стрък целина
2 моркова
2 печени чушки
200 г домати от консерва (белени)
1,2 л телешки бульон
2 с. л. доматен концентрат
2 с. л. брашно
50 мл олио
2 с. л. червен пипер
1 връзка магданоз
1 дафинов лист
1 ч. л. розов пипер
1 с. л. захар
сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Лукът и магданозът се нарязват на ситно. Оризът се измива. В купа се смесват каймата и всички продукти за кюфтетата, без брашното. След това се оформят кюфтета, които се овалват в брашното.
2. Телешкият бульон се кипва. Слагат се дръжките от магданоза (завързани с конец, за да се извадят по-лесно), розовият пипер, дафиновият лист и сол на вкус. Добавят се почистените и нарязани на кубчета моркови и картофи. Пускат се и кюфтетата.
3. Лукът, чесънът, целината и чушките се нарязват на ситно. В тиган се загрява олиото и в него се запържват зеленчуците.
4. Когато омекнат, се добавят брашното и червеният пипер, запържва се за кратко. Слага се доматеният концентрат. Наливат се пасираните домати от консерва и малко от бульона, за да се размие брашното. Магданозът и дафиновите листа се изваждат.
5. Разбърква се и след като кипне тази смес се изсипва към кюфтетата. Оставя се да къкри до готовност. Накрая се слага захарта.
6. Ястието се сервира със ситно нарязан магданоз.
Вижте още рецепти от "Бон Апети" ТУК!