Олиото трябва да се съхранява на тъмно – така ще запази качествата си по-дълго време. Ако го съхранявате на светло, пряката светлина ще повлияе зле на свойствата му.
Най-добрата температура за съхраняване на олио е от 5 до 20 градуса. Олиото трябва да се пази от контакт с вода и с метал, за да се съхрани по-дълго време.
След отваряне олиото следва да се държи в хладилник. Най-добре е, ако пресипете олиото в стъклена бутилка. Олиото се съхранява от 5 до 10 месеца.
За да съхраните олиото по-дълго, можете да пуснете на дъното на бутилката пет зърна боб. След като отворите бутилката с олио, следва да я изразходвате за около месец.
При силно нагряване на олиото то губи полезните си свойства, затова е добре да го използвате предимно за овкусяване на салати.
Срокът на съхранение на прясното масло в хладилник е 15 дни. При температура 0 градуса маслото се съхранява един месец, а във фризера – два месеца.
Понякога в кравето масло се добавя сол за удължаване на срока на съхранение. Такова масло може да се държи три месеца в хладилник. Ако в маслото са добавяни консерванти, просто трябва да се погледне срока на съхранение на опаковката.