Ирландската содена питка е едно от най-известните кулинарни постижения на Смарагдовия остров.
И макар и самите островитяни да признават, че не те, а местното население на Северна Америка да е измислило използването на сода за бухването на хляба, това не намалява символното значение на знаменитата пита.
Необходими продукти за 8 порции:
500 г брашно
½ ч. л. сол
1 ч. л. сода за хляб
60 г студено масло, нарязано на кубчета
1 ч. ч. стафиди
½ ч. ч. течен мед
50 мл ирландско уиски
300 мл газирана вода
За глазурата:
2 с. л. ирландско уиски
2 с. л. прясно мляко
синьо сирене или крем-сирене за сервиране
Начин на приготвяне:
1. Брашното се пресява и се смесва със солта и содата. Слага се маслото и се стрива на трохи с ръце или с кухненски робот. Добавят се стафидите.
2. Медът се смесва с уискито и газираната вода. Добавят се към брашнената смес. Меси се съвсем кратко, колкото да се получи топка. Разделя се на две. Всяка част се оформя като питка с диаметър 20 см. По средата се срязва на кръст.
3. Смесват се млякото и уискито за глазурата. Хлебчетата се намазват и се слагат да се пекат в загрята на 180° С фурна за 40 мин. Поднасят се със синьо сирене или с крем-сирене.