Киселото зеле е традиционна зимнина за българина.
Освен, че притежава чудесни вкусови качества и е в основата на много традиционни български ястия, киселото зеле е и много полезно, особено през дългите зимните месеци, когато обикновено страдаме от недостиг на витамини.
Преди всичко то е ценен източник на витамин С. Изчислено е, че двеста грама от този ценен продукт дори могат да покрият половината дневна нужда от витамин С.
Киселото зеле е богато също и на витамин В6, като и на много ценни микроелементи, като например калий, желязо, магнезий, цинк и други.
Редовната консумация на кисело зеле също така може да подобри храносмилането и микрофлората на стомашно-чревния тракт.
Приготвянето на кисело зеле в домашни условия е лесно, но все пак трябва да се вземат предвид някои „тънкости“.
Ще ви предложим две рецепти, които ще ви помогнат да си приготвите вкусно и питателно кисело зеле, с което да разнообразявате менюто си през зимните месеци.
Кисело зеле на цели глави
Подберете здрави и стегнати зелки и ги почистете. Направете разрез „на кръст“ в кочана, като дълбочината му да бъде 3-4 сантиметра.
Наредете плътно зелките в каца или бидон и притиснете отгоре с дървена решетка. Залейте зелките със студена вода, в която предварително сте разтворили готварска сол.
Пропорцията е следната: на всеки 10 л. вода се слага по 400 г сол. Саламурата трябва да покрива решетката, дори да бъде десетина сантиметра над нея.
Ако добавите няколко глави червено салатено зеле, ще се получи приятен цвят на саламурата, а няколко кочана царевица ще усилят ферментацията.
Претакайте зелето през ден, в продължение на две седмици.
Пикантно кисело зеле на ивици
Необходими са ви:
6 кг. зеле на глави
4-5 големи моркова
4 глави чесън
Подправките включват:
копър 1-2 връзки (според предпочитанията ви)
2-3 дафинови листа и сол на вкус.
Зелето се нарязва и се добавят настърганите моркови и копърът, ситно нарязан.
Приготвя се саламура от 1.5 литра вода, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. олио и 1 ч.ч. оцет, която се кипва на огъня за около 2-3 минути. С още горещата саламура се заливат зеленчуците и се оставят да престоят на топло 3 дни.
След това то вече е годно за консумация и можете да го преместите в буркани и да го поставите в хладилника.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Рецепти с кисело зеле:
Варени свински крачета с кисело зеле
Вижте още рецепти в специализирания кулинарен канал във Vbox7.com ТУК!