Как се прави: Кисело зеле

Зимата иде

Как се прави: Кисело зеле
Снимка: Thinkstock
0 от общо 0 гласа

Киселото зеле е традиционна зимнина за българина.

Освен, че притежава чудесни вкусови качества и е в основата на много традиционни български ястия, киселото зеле е и много полезно, особено през дългите зимните месеци, когато обикновено страдаме от недостиг на витамини.

Преди всичко то е ценен източник на витамин С. Изчислено е, че двеста грама от този ценен продукт дори могат да покрият половината дневна нужда от витамин С.

Киселото зеле е богато също и на витамин В6, като и на много ценни микроелементи, като например калий, желязо, магнезий, цинк и други.

Редовната консумация на кисело зеле също така може да подобри храносмилането и микрофлората на стомашно-чревния тракт.

Приготвянето на кисело зеле в домашни условия е лесно, но все пак трябва да се вземат предвид някои „тънкости“.

Ще ви предложим две рецепти, които ще ви помогнат да си приготвите вкусно и питателно кисело зеле, с което да разнообразявате менюто си през зимните месеци.

Кисело зеле на цели глави
Подберете здрави и стегнати зелки и ги почистете. Направете разрез „на кръст“ в кочана, като дълбочината му да бъде 3-4 сантиметра.

Наредете плътно зелките в каца или бидон и притиснете отгоре с дървена решетка. Залейте зелките със студена вода, в която предварително сте разтворили готварска сол.

Пропорцията е следната: на всеки 10 л. вода се слага по 400 г сол. Саламурата трябва да покрива решетката, дори да бъде десетина сантиметра над нея.

Ако добавите няколко глави червено салатено зеле, ще се получи приятен цвят на саламурата, а няколко кочана царевица ще усилят ферментацията.

Претакайте зелето през ден, в продължение на две седмици.

Пикантно кисело зеле на ивици
Необходими са ви:
6 кг. зеле на глави
4-5 големи моркова
4 глави чесън

Подправките включват: 
копър 1-2 връзки (според предпочитанията ви) 
2-3 дафинови листа и сол на вкус.

Зелето се нарязва и се добавят настърганите моркови и копърът, ситно нарязан.

Приготвя се саламура от 1.5 литра вода, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. олио и 1 ч.ч. оцет, която се кипва на огъня за около 2-3 минути. С още горещата саламура се заливат зеленчуците и се оставят да престоят на топло 3 дни.

След това то вече е годно за консумация и можете да го преместите в буркани и да го поставите в хладилника.

Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>

Рецепти с кисело зеле:

Варени свински крачета с кисело зеле

Ребърца с кисело зеле

Апетитни сарми

Вижте още рецепти в специализирания кулинарен канал във Vbox7.com ТУК!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти