Въпреки че хумусът е широко достъпен и може да се намери в почти всеки магазин, приготвянето му е толкова лесно и приятно, че няма смисъл да се задоволявате с готовата пакетирана храна.
Рецептата за хумус може да бъде адаптирана спрямо вкуса на всеки, като добавите маслини, чушки, патладжан и т.н. Основните продукти за приготвяне на хумус са:
Необходими продукти:
400 г нахут (може да използвате консерва)
1-2 скилидки чесън
2 с.л. (30 мл.) зехтин
1 с.л. (15 мл.) сусамов тахан
3 с.л. (45 мл.) сок от лимон
1 ч.л. кимион
сол и черен пипер на вкус
В тази рецепта за хумус има добавени и:
2 с.л. пресен магданоз и няколко листа пресен босилек
щипка чили на прах (за любителите на по-пикантното)
Начин на приготвяне:
С помощта на гевгир или цедка отцедете течността от консервата с нахут, като обаче не я изхвърляйте, а я запазете за по-късно. Нарежете чесъна на ситно.
Поставете в нахута, чесъна, зехтина, сусамовия тахан, лимоновия сок в кухненски робот (или алтернативен уред) и пюрирайте до получаване на гладка консистенция. Добавете част или цялата течност, запазената от консервата с нахут.
Овкусете с кимиона, солта, черния пипер и добавете по желание щипка чили, магданоз и босилек. Разбъркайте до хубавото омесване на съставките.
Опитвайте на вкус и ако е необходимо добавете още лимонов сок, сол или кимион.
Може да сервирате хумуса върху филийка хляб, в салата, като дип за зеленчуци или като гарнитура към ястие от зеленчуци.
Вижте още рецепти в специализирания кулинарен канал във Vbox7.com ТУК!
Още рецепти:
3 + 1 от най-добрите рецепти за хумус
С какво е полезен сусамовият тахан?