Попаднахме на една изключително интересна рецепта за хляб с вино и орехи. Става въпрос за истински хляб, но с някои приятни неочаквани допълнителни съставки.
Той е идеален за сервиране с меки сирена, грозде и червено вино.
Необходими продукти:
* 200 г бяло брашно
* 100 г типово брашно
* 2 ч. л. суха мая
* 1 ч. л. сол
* 150 г орехи
* 130 мл червено вино
* 75 мл вода
* 2 с. л. зехтин
Начин на приготвяне:
В голяма купа смесете брашното и маята, добавете солта и разбъркайте. Сложете в блендер 50 грама от орехи, виното, водата и зехтина и пасирайте до гладкост. Смесете мокрите и сухите съставки, добавете останалите орехи и с лъжица объркайте, колкото да се навлажни брашното. Покрийте с фолио и оставете за 10 минути.
Прехвърлете тестото върху набрашнена повърхност и месете 7-8 минути. Върнете в купата, покрийте и оставете на топло за 1 час.
Извадете тестото отново, изкарайте въздуха с натиск и намесете отново набързо. Оформете като хляб или питка. Сложете тестото в тава, покрита с хартия за печене, покрийте с кърпа и оставете за още час.
Намажете хляба с малко вода, поръсете с брашно и направете няколко реза в тестото. Печете около 45 минути, докато хлябът добие карамелен цвят и хубава плътна кора.
Охладете върху решетка.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Други рецепти за хляб:
Царевичен хляб с маслини за закуска
Да си направим хляб със семена
Вижте още рецепти в специализирания кулинарен канал във Vbox7.com ТУК!