Когато пристъпите към подготовката за замразяване, предварително отстранете костите. Предназначеното за готвене месо се нарязва предварително на парчета. Те трябва да са не по-дебели от 10-11 см. Това се прави с цел лесно, бързо и цялостно замразяване.
Най-добре е месото да се завие в полиетиленово фолио или торбичка, като отстраните излишния въздух и залепите пакета. Трябва да се има предвид обаче, че шницели, котлети и пържоли се обвиват поотделно във фолио. Едва след това се опаковат.
Телешкото месо, замразено на цели парчета, има срок на съхранение от 6 до 8 месеца. Телешките пържоли пък се замразяват, нарязани с дебелина около 2 см и опаковани всяка поотделно във фолио. Когато решите да размразявате телешките продукти, знайте, че само целите парчета се нуждаят от пълно размразяване.
Свинското месо е по-тлъсто и сроковете на годността му са по-малки. Когато съхранявате цели парчета, то по-тлъстите са годни от 3 до 5 месеца след поставянето им във фризера. Нетлъстото месо може да оцелее до 6-8 месеца. Шницелите и котлетите се опаковат поотделно във фолио, а месото за готвене се нарязва на парчета и се опакова. При свинското месо може да се замразява и карантия. Сроковете им на годност са като на целите парчета.
Когато се замразява, в свинската кайма
Замразените агнешки цели парчета за готвене издържат до 8-10 месеца след пълното замразяване. При замразяването на агнешки котлети, те се опаковат отделно един от друг с фолио. Месото за готвене, както и при другите меса, се нарязва, преди да се пъхне във фризера. Срокът на двата продукта е до 8 месеца.
Имайте предвид, че ако месата, които замразявате са тлъсти, то срокът им на годност намалява наполовина. Вече размразеното месо се приготвя като прясно, но за много ястия не е необходимо да се размразява напълно. Достатъчно е само да поомекне малко. Освен това никога не се замразява отново вече размразено месо.
Как да замразяваме различни видове меса
Ето няколко съвета за това
33887