За да се запази ароматът и полезните свойства на копъра и магданоза, трябва правилно да ги съхранявате. След като купите магданоза или копъра, увийте ги във вестник и сложете вестника в найлон.
Поставете този пакет в най-долната част на хладилника – така зелените подправки ще се запазят за дълго време свежи и ароматни, пише "Gotvach.bg".
* Можете да съхраните копъра или магданоза и по друг начин – като ги потопите в буркан или чаша с вода. Но ако в продължение на няколко дни не сменяте водата и не отстранявате пожълтелите листенца, зелените подправки няма да запазят свойствата си.
* Копърът и магданозът могат да се замразят. Измийте и нарежете на ситно копъра или магданоза. Напълнете с нарязаните зелени подправки форма за лед и я покрийте с малко вода. След като се замразят, извадете кубчетата нарязана зеленина и ги сложете в кутия за съхранение във фризер. При нужда пускайте необходимото количество кубчета в ястията. Можете да ги добавяте и в салати, но предварително трябва да ги размразите.
* Друг метод за съхранение на копър и магданоз е осоляването на тези зелени подправки. Растенията се измиват, нарязват се на ситно и с тях се пълнят стъклени буркани, като се добавя доста сол. На 1 килограм зелени подправки се слагат около 200 грама сол. Затворените буркани се съхраняват на тъмно и хладно. Хладилникът също е добро място за съхранение на солените подправки.
* Копър и магданоз можете да съхранявате и в зехтин. Зелените подправки се измиват, нарязват се на ситно и се слагат в буркани. Заливат се със зехтин така, че да са покрити изцяло с мазнината и отгоре да остава още 1 пръст мазнина. Бурканите се съхраняват на тъмно и хладно.
* Магданозът и копърът могат да се запазят и с оцет. Зеленината се измива, нарязва се на ситно, смесва се със сол и оцет и се слага в херметично затварящи се буркани. Отгоре се полива със зехтин или олио, които напълно трябва да покрият зелената смес. Мазнината ще предпази подправките от мухъл и те ще се съхранят около 4-5 месеца. На всеки 100 грама зеленина се слага 1 чаена лъжичка сол и 1 супена лъжица оцет. Така приготвените магданоз и копър се използват за супи и сосове.