Необходими продукти:
около 2 кг портокали
2 лимона
3 литра вода
2,200 кг захар
Начин на приготвяне:
Портокалите и лимоните се измиват много добре и след това сокът се изцежда. Вътрешността на плодовете се отделя с лъжица и се слага в марля, тензух или муселин, от който се прави вързопче, което се връзва на дървена лъжица. Трябва да ви е лесно да го вадите и потапяте.
Корите се нарязват на едро. Сокът се смесва с водата. Потапя се вързопчето, добавят се корите.
Всичко това се вари до извиране на 1/3 от течността.
Оставя се да престои 1 вечер.
Сега почва цапаницата. Хубаво трябва да се изцеди течността от торбичката.
Остатъкът се изхвърля.
Това е важна процедура, тъй като в торбичката се съдържа пектинът, който ще сгъсти мармалада.
Течността се прецежда и корите се отделят.
Захарта се разтваря в течността на лек огън, като се внимава да не заври. В рецептата от списанието се използват 2,4 кг захар за 1 кг плод.
Оставя се мармаладът да заври и се пробва дали е готов, като върху изстудена чинийка се капва капка.
Ако тя образува коричка и е гъста, мармаладът е готов. В противен случай трябва да поври още.
Горещият мармалад се сипва в топли буркани и се запечатва. Така няма нужда да се изварява.
Съхранен в тъмно долапче, мармаладецът издържа около година, а в хладилника до месец.