Фокачата е специалитет от областта Лигурия, която се намира в Северозападна Италия на брега на Лигурийско море. На запад граничи с Франция, откъдето са заимствани много рецепти.
И макар че областта е най-малката в цялата страна, само 5410 кв.км, тя е най-гъсто населената. Така е било и в миналото, което е довело до една сравнително пестелива кухня.
Такава е и фокачата - от малко съставки се получава нещо много вкусно. Подобна питка са си пекли и етруските и древните римляни, които са я наричали Panis focacius (focus на латински означава пещ).
Необходими продукти:
400 г 3½ ч. ч. бяло брашно
25 г прясна мая
2 ч. л. сол
5 с. л. зехтин
2 ч. л. морска сол за поръсване
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в 120 мл топла вода и се оставя да престои 10 мин.
Брашното се пресява и в средата му се прави кладенче. В него се слагат маята, солта и 2 с.л. от зехтина. Прибавя се още около 100 мл хладка вода, за да се оформи средно меко тесто. Тестото се меси 10 мин. върху набрашнена повърхност, докато стане гладко и еластично и престане да лепне.
Тестото се завива с кърпа и се оставя да втаса 2-2 1/2 ч., докато си удвои обема. Омесва се отново и се разстила в тавичка с диаметър 25 см. Завива се с влажна кърпа и се оставя да втаса 30 мин.
Втасалото тесто се набожда с пръст, намазва се с останалия зехтин, поръсва се с морската сол и се пече 20-25 мин. в загрята фурна на 200°С, докато придобие приятно златист цвят.