Необходими продукти:
1 кг свинско бонфиле или контрафиле (голяма или малка рибица)
1 кг сол за осоляването
10 зърна черен пипер
2-3 дафинови листа
олио и червен пипер за овалване
Начин на приготвяне:
Почистваме бонфилето от тлъстината (дори и да е минимално количество).
Слагаме месото в подходящ съд, засипваме го плътно със сол и го оставяме на студено за 10 дни, като през този период го обръщаме няколко пъти. Важно е да следим дали филето винаги е покрито със сол.
Изваждаме го от солта, измиваме го и го поставяме в съд със студена вода за 10-12 часа, като сменяме водата поне 2-3 пъти. Слагаме месото в дълбока тенджера, покрита до горе с вода, да заври. Изхвърляме първата вода.
Във втората вода прибавяме зърната черен пипер и дафиновия лист, а шунката варим до готовност. Изваждаме я от водата, намазваме филето с олио и го натриваме с червения пипер.
Домашна шунка
Това се казва деликатес
46992