В тази рецепта се ползва брашно от лимец най-вече защото е здравословно, но и защото придава по-добър аромат на хляба.
Можете да експериментирате с различни видове брашна и семена, по ваш вкус.
Необходими продукти:
260 грама брашно (тази рецепта е с 160 грама бяло брашно и 100 грама брашно от лимец)
150 мл. топла вода
4 грама суха инстантна суха мая
2-3 супени лъжици зехтин
1 чаена лъжица сол
1 чаена лъжица захар
Микс семена (сусам, лен, мак, семена чиа, слънчоглед, тиквени или други ядки по ваш избор)
Начин на приготвяне:
Накиснете ядките и семената в топла вода за около 15 минути. В голяма купа смесете всички продукти и добавете ядките и семената.
Замесете тестото и го оставете да втаса за около час, на топло.
След като удвои размера си го размесете отново, оформете го в желаната форма и поставете в тава за печене.
Покрийте го с фолио и оставете да втаса отново.
Печете в предварително загряна фурна на 180 С около 20 минутки.
Извадете от фурната и покрийте с чиста кърпа. Оставете хляба да почине около 15-20 минути преди да го разрежете.
И една видео рецепта за картофен хляб:
Други рецепти за хляб:
Царевичен хляб с маслини за закуска
Как да омесим хляб у дома
Как да съхраняваме хляб
Вижте още рецепти в нашата специална колекция в Vbox7.com ТУК!