Не са много нещата, които действат толкова тонизиращо, колкото вкусната, лесна за приготвяне и полезна храна. Затова и днешното кулинарно предложение отговаря на тези условия с пълна сила. Това, от което се нуждаете е лека доза търпение (около 40 минути, които са нужни, за да усетите аромата на вече готовата супа) и следните продукти:
За супата:
половин килограм картофи
3-4 неголеми тиквички
връзка пресен лук
няколко моркова
1 лъжица зехтин
сол, пипер
За гарнитурата:
100 гр. пражка шунка
цедено кисело мляко
ситно нарязан копър
Приготвяне: Нарежете зеленчуците на средно големи парчета и ги сварете в един литър вода, като към нея прибавете и лъжицата зехтин. Изчакайте около половин час, за да се сварят добре зеленчуците, а пет минути преди да ги свалите от огъня, добавете солта и пипера. По този начин ароматите на подправките и продуктите се смесват по-пълноценно.
След това пасирайте супата на порции (заради по-големия й обем) с помощта на блендер, пасатор или миксер. Когато приключите с пасирането, върнете цялата крем-супа в тенджерата и оставете да покъкри още няколко минути.
Именно през тази малка пауза свободно време пък може да се заемете и с гарнитурата. В случая обаче традиционните хлебни крутони са заменени с такива направени от шунка.
За целта нарежете шунката на малки кубчета и без мазнина или с няколко капки зехтин ги изпържете в тиган, докато станат златисти и хрупкави.
За финал към всяка порция прибавете лъжица цедено кисело мляко, крутоните от шунка и щипка ситно нарязан копър.