Ако тази година сте решили да разнообразите великденската си трапеза, списание "Меню" ви предлага една празнична рецепта.
В нея освен традиционното агнешко, присъства и сезонната свежест, представена от лапада, пресния лук и джоджена.
Необходими продукти за 4 порции:
400 г агнешки дреболии
1 малка глава лук
1 връзка пресен лук
10 листа лапад или спанак
50 г масло
½ ч. ч. ориз
2 жълтъка
1 ч. л. брашно
3 с. л. сок от лимон
3 с. л. пресен джоджен
сол на вкус
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Агнешките дреболии се измиват добре и се слагат да се сварят в подсолена вода. Събралата се пяна се изхвърля. Когато са готови, се изваждат от бульона и като поизстинат, се нарязват.
2. Маслото се слага в тенджера да се разтопи, прибавя се лукът, запържва се и се слага месото. Разбърква се 2-3 мин., слагат се нарязаният лапад, измитият ориз и всичко се залива с прецедения бульон. Ако има нужда, се прибавя още гореща вода. Подправя се със сол и пипер. Супата се вари, докато оризът стане готов.
3. Жълтъците се разбиват с лимоновия сок и брашното. Прибавя се към тях по малко от супата. Застройката се изсипва в тенджерата със супата, разбърква се и се отстранява от огъня.