Необходими продукти:
400 г печурки
2 супени лъжици зехтин
150 г лук (2 средни глави)
1 непълна чаена лъжичка сух копър
1 супена лъжица червен пипер
1 супена лъжица соев сос
30 г масло (2 супени лъжици)
3 супени лъжици брашно
250 мл прясно мляко
600 мл зеленчуков бульон
2-3 чаени лъжички лимонов сок
120 г заквасена сметана
сол
черен пипер
няколко стръка пресен копър
Начин на приготвяне:
Почистваме гъбите и ги нарязваме на филийки. Загряваме мазнината в подходяща тенджера и задушаваме за 2-3 минути ситно нарязания лук. След това добавяме гъбите, сушения копър, червения пипер, соевия сос и 150 мл от зеленчуковия бульон.
Разбъркваме всички продукти, покриваме тенджерата с капак и задушаваме за около 15 минути. Най-добре е да работим на умерено горещ котлон.
Когато гъбите се задушат, заедно с течността, която е в тенджерата, ги прехвърляме в друга купа или тенджера. В съда, в който готвихме гъбите, разтопяваме маслото и запържваме за кратко брашното. Постепенно сипваме прясното мляко и бъркаме до хомогенизиране на сместа. По принцип сосът се сгъставя доста бързо, но ако при вас това не стане, варете около 5-7 минути или докато започне да се сгъстява.
Когато това стане, връщаме обратно в тенджерата гъбите и соса, които преди това прехвърлихме в купа. Разбъркваме добре и постепенно прибавяме останалата част от зеленчуковия бульон. Отново покриваме тенджерата с капак и варим супата около 10-15 минути.
Щом супата е готова, я отместваме от котлона и прибавяме заквасената сметана. За да избегнем нейното пресичане, е най-добре да направим това по следния начин. Разбиваме сметаната с вилица и постепенно сипваме няколко лъжици от супата, като продължаваме да разбъркваме.
Внимателно, на тънка струя и при непрекъснато бъркане добавяме втечнената сметана към супата. Подправяме я на вкус със сол, черен пипер, нарязания на ситно пресен копър и лимонов сок.
Унгарска гъбена супа
До последната лъжица
26680