Необходими продукти:
2 тиквички
връзка пресен лук
3 скилидки чесън
1 морков
(по желание една червена чушка)
1 кафена ч.ч. ориз
1 голям розов домат, обелен
шепа пресен босилек
зехтин
1/2 ч.л. червен пипер
черен пипер
хималайска сол
Начин на приготвяне:
Почистете лука, (червената чушка) и моркова и ги нарежете на парченца. Сложете ги в тенджера. Налейте вода, колкото да ги покрие, както и струйка зехтин и задушете за няколко минути под капак, докато омекнат.
Отворете капака, добавете обелените и нарязани на кубчета тиквички, както и нарязаните на филиики скилидки чесън, поръсете с червен пипер и черен пипер. Задушете за още няколко минути. Отворете отново капака и прибавете почистения и измит ориз.
Налейте 2 1/4 ч.ч. вода, намалете котлона на 1, затворете капака и гответе така на бавен огън, докато поеме водата и ястието стане готово. Опитайте ориза. Ако е омекнал, значи е готово.
Към края на готвенето сложете нарязания на малки кубчета розов домат, обелен от люспата. Слагаме го накрая, защото в противен случай доматът ще стегне ястието и то ще се готви прекалено бавно. Нарежете шепа пресен босилек и поръсете със сол на вкус.
Хималайската сол запазва всичките си полезни свойства, когато се сложи накрая на готвенето. Ястието е вкусно както топло, така и студено.