За тази събота ви даваме идея за супа с телешко месо и къри. Резултатът е вкусен и засищаш.
Необходими продукти:
500 гр телешко месо за супа
4 супени лъжици зехтин
1 главичка нарязан лук
1 голям морков
1 чили чушка
1 супена лъжица настърган пресен джинджифил
300 мл телешки бульон
300 мл вода
2 супена лъжица тъмен соев соссол и черен пипер на вкус
200 гр краставица
2-3 стръка прясна мента
Сухи подправки:
1 дафинов лист
2 зърна кардамон
1 чаена лъжичка кориандър на семена
1 чаена лъжичка семена от копър
1 чаена лъжичка кимион
Начин на приготвяне:
Запържете в мазнината лука и нарязаното на хапки месо. Добавете моркова, нарязан на едро, чушката и джинджифила.
В парче тензух сложете всички сухи подправки. Завържете с конец и ги сложете при месото.
Залейте с бульона и водата и овкусете със сол и пипер. Сипете соевия сос и сварете супата докато омекне месото на бавен огън. Може да приготвите това в тенджера под налягане.
В купа извадете месото с решетъчна лъжица. Отстранете тензуха със сухите подправки и пасирайте моркова и джинджифила в бульона. Върнете месото в бульона, прибавете краставицата, нарязана на парченца и прясната мента. Варете няколко минути. Не преварявайте краставицата. Нека остане плътна и леко твърда.
Ако желаете супата да е по-гъста можа да я уплътните с малко нишесте, размито в студена вода или да увеличите количеството морков. Супата е много ароматна, а краставицата и ментата и придават невероятна свежест.
Вкусен обяд!