Киселичка, ароматна и освежителна, тази студена чорба, чиито корени са някъде из Горнотракийската низина, утолява не само глада, но и жаждата през летните горещини.
Необходими продукти за 4 порции:
500 г зелен фасул
2 глави лук, ситно нарязани
1 морков
1 чушка, ситно нарязана
3 домата, обелени и ситно нарязани
2 с. л. зехтин или олио
15 зелени джанки, зелени бадеми или зелено грозде
1 ч. л. чубрица, прясна или сушена
2 с. л. магданоз, ситно нарязан
2 с. л. джоджен, ситно нарязан
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Фасулът се почиства и нарязва на парчета от по 3 см. Залива се с 2 л студена вода, добавят се лукът и морковът и се слага да заври. След като поври 20 мин., се прибавят чушката и доматите. Посолява се на вкус. Оставя се на тих огън още 10 - 15 мин. или докато фасулът омекне.
2. Добавят се зехтинът, джанките, чубрицата, магданозът и черен пипер на вкус и се вари още 3 мин. Сервира се студена.