Необходими продукти:
1 средно голяма глава лук
2 малки скилидки чесън
2 лъжици масло
500 г замразен грах
3,5 чаени чаши бульон
За крутоните:
2-3 филии твърд хляб
2-3 лъжици масло
Начин на приготвяне:
Нарязваме лука на дребно и го задушаваме в маслото, докато омекне, като внимаваме да не загори. Прибавяме ситно нарязаният чесън и го задушаваме заедно с лука за още 2-3 минути.
После добавяме граха и бульона и ги оставяме да поврят на среден огън. Бульонът може да е всякакъв на вкус – зеленчуков, гъбен, пилешки или телешки, като е за предпочитане да използваме домашно приготвен.
Замразеният грах увира много бързо, така че след 10-15 минути супата ще е почти готова. Сваляме ястието от огъня и го пасираме с блендер.
Остава да спретнем и крутоните, а за целта нарязваме филиите хляб на дребни кубчета и ги запържваме в маслото до златисто.
* В готовата супа вместо крутони, може да сложим лъжица сметана, настърган пармезан или парченца запечен до хрупкаво бекон.
Супа от грах
Свежестта е нейната сила
19602