Необходими продукти за 4 порции:
400 г замразени броколи
1 стрък праз лук
1 морков
200 мл течна сметана
100 г сирене „Ементал”
3 кубчета пилешки бульон
1 с. л. олио
50 г краве масло
2 с. л. брашно
1 ч. л. мащерка
сметана за гарниране
Начин на приготвяне:
1. В тенджера се загряват олиото и маслото, изсипват се дребно нарязаните праз и морков и се пържат 2–3 минути, като се поръсват с брашното. Разбъркват се и веднага се заливат с разтворените в 1,5 л гореща вода кубчета бульон.
2. Добавят се броколите и се варят под капак за 15 минути. 5–6 броя красиви розички се оставят само за около минута в тенджерата, след което се изваждат и се запазват за декорация.
3. Супата се подправя с мащерката и всичко се пасира. В малка тенджера се кипва сметаната и в нея се изсипва настърганото сирене. Когато сиренето се разтопи, сместа се добавя към пасираната супа.
4. При сервиране към всяка порция се добавят 1–2 розички от сварените броколи и 1–2 с. л. сметана. По желание към супата могат да се добавят и кротони.
Вижте още рецепти в специализирания кулинарен канал във Vbox7.com ТУК!
Още рецепти: