Леката горчивина, характерна за зелената салата, придава на крем супата вкус, който приятно стимулира апетита за следващите ястия от менюто.
Необходими продукти за 4 порции:
2 зелени салати
1 с. л. зехтин
1 връзка пресен лук, ситно нарязан
3 тиквички, нарязани на кубчета
50 мл вермут или бяло вино
800 мл зеленчуков или пилешки бульон
1 ч. ч. кисело мляко, по желание
1 скилидка чесън, ситно нарязана
2 с. л. мента, ситно нарязана
сол и пипер на вкус
За гарниране:
4 репички
1 стрък пресен лук
4 с. л. кисело мляко
Начин на приготвяне:
1. Листата на салатата се накъсват. Слага се да заври 1 л вода с 1 ч. л. сол. Парчетата салата се слагат във врящата вода за 30 сек. Изваждат се с щипки и се слагат в купа със студена вода и лед, за да запазят свежия си цвят. Изваждат се, отцеждат се, подсушават се и се нарязват.
2. Зехтинът се сгорещява и в него се слага лукът. Разбърква се, докато бялата част стане прозрачна. Слагат се кубчетата тиквички, разбъркват се 2-3 мин. Налива се вермутът. Разбърква се, докато се поизпари. Слага се бульонът.
Вари се, докато тиквичките омекнат. Пасира се. Слагат се половината от киселото мляко, чесънът, ментата и накрая салатата. Отново се пасира. Разбърква се с останалото мляко. Охлажда се и се слага в хладилника за 1 час. Супата може да се приготви във веган вариант без кисело мляко.
3. Супата се сервира студена с резенчета репички, лъжица мляко и нарязан пресен лук