Шкембе чорба

Абсолютната класика

Шкембе чорба
Снимка: netinfo
5 от общо 1 гласа

Шкембе чорбата в България има почти митичен обществен статус.

Дали ще я наречем непреходна национална класика или пък простолюдна храна за махмурлии, тази супа от телешко или агнешко шкембе - млечна, пикантна и мазничка, запазва всенародната любов независимо от модите в храната и храненето.

Необходими продукти за 4 порции:

1 кг почистено шкембе, телешко или агнешко
60 г масло
1 с. л. лук, ситно нарязан
1 с. л. брашно
1 ч. л. червен пипер - лют или сладък, по желание
500 мл прясно мляко
сол и пипер на вкус

За поднасяне:

50 мл винен оцет
3 скилидки чесън, пресовани

Начин на приготвяне:

Шкембето се измива добре, залива се с 2 л вода и се вари до пълно омекване. Нарязва се на малки парченца, а бульонът от варенето се запазва.

Лукът се задушава на умерен огън в маслото. Добавят се червеният пипер и брашното и се разбъркват няколко секунди отново на умерен огън.

Налива се наведнъж прясното мляко и се разбърква, докато заври. Добавят се още 1-1,5 л от бульона и нарязаното шкембе, подправя се с 1-2 ч. л. морска сол на вкус и всичко се оставя да поври 3-4 мин. Накрая се поръсва с прясно смлян черен или шарен пипер.

Оцетът се разбърква с чесъна, а може да се добави и малко ситно нарязан магданоз за свежест.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти