Шкембе чорбата в България има почти митичен обществен статус.
Дали ще я наречем непреходна национална класика или пък простолюдна храна за махмурлии, тази супа от телешко или агнешко шкембе - млечна, пикантна и мазничка, запазва всенародната любов независимо от модите в храната и храненето.
Необходими продукти за 4 порции:
1 кг почистено шкембе, телешко или агнешко
60 г масло
1 с. л. лук, ситно нарязан
1 с. л. брашно
1 ч. л. червен пипер - лют или сладък, по желание
500 мл прясно мляко
сол и пипер на вкус
За поднасяне:
50 мл винен оцет
3 скилидки чесън, пресовани
Начин на приготвяне:
Шкембето се измива добре, залива се с 2 л вода и се вари до пълно омекване. Нарязва се на малки парченца, а бульонът от варенето се запазва.
Лукът се задушава на умерен огън в маслото. Добавят се червеният пипер и брашното и се разбъркват няколко секунди отново на умерен огън.
Налива се наведнъж прясното мляко и се разбърква, докато заври. Добавят се още 1-1,5 л от бульона и нарязаното шкембе, подправя се с 1-2 ч. л. морска сол на вкус и всичко се оставя да поври 3-4 мин. Накрая се поръсва с прясно смлян черен или шарен пипер.
Оцетът се разбърква с чесъна, а може да се добави и малко ситно нарязан магданоз за свежест.