Необходими продукти за 6 порции:
750 г карфиол
2 скилидки чесън
1 малка глава лук
1 ч. ч. течна сметана
2 кубчета пилешки бульон
1 дафинов лист
1/2 ч. л. мащерка
3–4 с. л. зехтин
2 стръка копър
2 филии стар хляб
4–5 с. л. олио
масло за намасляване
Начин на приготвяне:
1. Карфиолът се накъсва на розички, които се подреждат в намаслена тава и се поръсват сьс зехтин. Добавят се необелените скилидки чесън и цялата глава лук. Пекат се до златисто около 20 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна.
2. Няколко изпечени розички карфиол се отделят за декорация на супата. Чесънът и лукът се обелват и заедно с карфиола се поставят в тенджера с 1,5 л гореща вода. Прибавят се кубчетата пилешки бульон, а когато супата кипне, се слагат мащерката и дафиновият лист. Вари се около 25 минути, дафиновият лист се изважда и супата се пасира.
3. В купичка към сметаната постепенно се долива около черпак от супата. Внимателно се разбива с тел и се връща в готовата супа. По желание може да се загрее, като се внимава да не кипне, защото сметаната може да се пресече.
4. Хлябът се реже на малки кубчета, които се поставят в тава. Поливат се с 4–5 с. л. олио и се пекат в предварително загрята на 220 градуса фурна до златисто, като се разбъркват 2–3 пъти.
5. Супата се сервира в купички, декорирана с карфиолени розички, кротони и поръсена със ситно нарязан пресен копър.
Вижте още рецепти от "Бон Апети" в официалния профил на предаването във Vbox7 ТУК!
Още рецепти с карфиол:
Карфиол с таханов сос
Огретен с карфиол
Салата с карфиол