След като вече писахме колко е полезен карфиолът, ето и една лесна рецепта за крем супа от този зеленчук.
Необходими продукти:
Около 1 кг карфиол, разделен на розички
1 1/2 л пилешки бульон
1 глава лук, нарязана на ситно
2 големи картофа, нарязани на кубчета
2 супени лъжици краве масло или зехтин
1-2 щипки индийско орехче
сол и черен пипер на вкус
1/2 чаена чаша сметана
ситно нарязан магданоз
хлебни крутони
Начин на приготвяне:
Задушете лука в маслото до омекване. Залейте с пилешкия бульон и след като заври добавете нарязаните на кубчета картофи и разделения на розички карфиол. Прибавете сол и черен пипер на вкус и варете на тих огън до пълното сваряване на картофите и карфиола.
Пасирайте с пасатор. Добавете сметаната и 1-2 щипки индийско орехче и рабъркайте. Поднесете поръсена със ситно нарязан магданоз и хлебни крутони.