Начин на родукти:
*4 сладки картофа
*8 моркова
*1 чаена чаша прясно мляко
*300 грама вода
*1 глава кромид лук
*2 стръка прясна целина
*2 стръка пресен копър
*краве масло
*черен пипер
*2 щипки джинджифил
*лимонов сок
*1/4 ч. л. горчица
*1 малка кофичка заквасена сметана
*1 пилешки бульон
Начин на приготвяне:
В тавичка нареждате обелените и срязаните на две половинки картофи, слагате и целите моркови, върху тях слагате краве масло и пъхаме във фурната да се изпекат до омекване. В началото може да сложите фолио, но после трябва да ги запечете задължително.
Това всъщност е най-интересното в рецептата - че основните зеленчуци не са варени, а печени. Изпечените в краве масло зеленчуци придават невероятно екзотичен вкус на супата.
През това време в тенджерката, която сте си определили за приготвяне на супата, слагате краве масло, малко по-голямо от кибритена кутия. Разтопявате го и слагате нарязания на едро лук да се задушава. След като лукът омекне, добавяте водата, бульона и зелените подправки. Кипвате ги леко и намалявате котлона на много ниска степен.
След това добавяте останалите компоненти от рецептата (без сметаната), разбърквате много добре и махате от котлона.
Докато всичко още е много топло, слагате и сметаната и разбърквате до пълното ѝ смесване с останалите продукти.
Следва да обърнете внимание на главните виновници за тази супа - картофите и морковите.
Те вече са изпечени и чакат да отидат там, където им е мястото - в тенджерката. За да не си счупите пасатора, първо ги намачкайте с вилица или с каквото решите и чак тогава ги прибавете към другата смес.
След като свършите тази щадяща пасатора ви дейност, смело ги изсипете в тенджерата и разбийте всичко много добре.
Сервирайте топла с няколко препечени филийки хляб.