Кестените са недооценен продукт.
Плътният им, сладко-хлебен и леко дървесен вкус придава благородство на тази супа, а индийското орехче и марсалата изискано допълват ефекта.
Необходими продукти за 4-6:
2 с. л. масло
600 г почистени сварени кестени
200 г целина, обелена и нарязана на кубчета
3 кубчета пилешки бульон
1 морков, нарязан на кубчета
100 мл марсала или вермут
100 г заквасена сметана
индийско орехче на вкус
Начин на приготвяне:
В тенджера се стопява половината от маслото и се добавят кестените, целината и морковът. Задушават се с 2 с. л. вода за 6-7 мин. Натрошават се кубчетата пилешки бульон и се налива 1,5 л гореща вода. Оставят се да къкрят 15 - 20 мин., докато омекнат зеленчуците.
Добавят се виното и индийско орехче на вкус. Оставя се да поври още 3-4 минути и се пасира заедно с останалото масло.
Супата се сервира с лъжица заквасена сметана, цял кестен или крутони, стрък магданоз и поръсена с розов пипер.