Необходими продукти:
Около 700 - 800г цвекло, необелени, добре измити
4 скилидки чесън, необелени
3 дълги ивици (около 8см всяка)
портокалова кора
3 стръкчета мащерка
сол и прясно смлян черен пипер на вкус
2 супени лъжици зехтин
2 1/2 чаени чаши пилешки бульон
2 чаена лъжича мед
1/3 чаена чаша портокалов сок
2 супени лъжици червен винен оцет
1/2 чаена чаша заквасена сметана
1 супена лъжица настърган хрян
пресен копър за гарниране по желание
Начин на приготвяне:
Поставете главите цвекло и скилидките чесън върху голям лист алуминиево фолио. Добавете портокаловата кора, мащерката, поръсете със сол и черен пипер и полейте със зехтина.
Завийте фолио на пакет, поставете го в тава и печете около един час в предварително загрята до 200 градуса фурна. Внимателно отворете пакета (изпуска гореща пара) и пробвайте с нож или вилица дали цвеклото е готово. Ако е необходимо, завийте пакета и допечете.
След като извадите от фурната, оставете да поизстине около петнайсетина минути. Обелете и нарежете на кубчета. Обелете чесъна и извадете портокаловата кора и стръкчетата мащерка като запазите всички отделени в пакета сокове.
Пасирайте на части цвеклото, заедно с чесъна, меда и отделените при печенето сокове в блендер или с кухненски процесор като добавяте и малко от пилешкия бульон. Накрая разредете с бульона, овкусете с оцета, портокаловия сок, сол и черен пипер на вкус.
Поднесете супата студена, гарнирана със сметана, смесена с хрян и поръсете с пресен копър.