Необходими продукти
диня - 300 гр.
домати - 1 кг.
краставици - 300 гр.
винен оцет - 20 мл.
зехтин - 1 с.л.
сол
черен пипер
лук - 2 глави малки
зелен лук
люти чушки - 1/2
кориандър - ситно нарязан
сок - от лайм 20 мл.
лук - ситно нарязан
Начин на приготвяне:
Доматите се бланшират във вряла вода и веднага се потапят в ледена вода, след което се обелват и се нарязват на половинки.
Изстисква се сокът в купа, след което половината от доматите се нарязват на едро, а другата се наситнява.
Динята се нарязва на кубчета и се почиства от семките. Същото се прави и с краставицата.
В блендер или в купа от робот се пасират едро нарязаните домати, 1/2 от динята и краставиците. Пресипват се в купа и се добавят ситно нарязани домати, краставици и динята. Прибавят се оцетът и зехтинът. Посолява се и се подправя със смлян черен пипер.
Гаспачато се оставя да се охлади поне за 1 час.
Приготвя се салца: лукът се наситнява заедно с почистената от семето люта чушка. Прибавя се сокът от лайма и ситно нарязаният кориандър. Разбърква се добре.
Студената супа се разпределя по чинии и отгоре се гарнира с приготвената салца и ситно нарязания лук.
Сходни рецепти:
Време е за гаспачо
Студена доматена супа - гаспачо
Изпийте салатата си
Вижте още рецепти в нашата специална колекция в Vbox7.com ТУК!