Необходими продукти за 6 порции:
1,5 кг кромид лук
1 ч.ч. бяло сухо вино
1,5 л пилешки бульон
2 с.л. брашно
200 г краве масло
1 франзела
300 г настъргано сирене "Ементал" или "Грюер"
стрък магданоз
сол
мащерка
Начин на приготвяне:
Разтопете маслото и добавете лука. Задушете, а накрая при постоянно бъркане доизпържете лука до златисто. Добавете брашното, като продължително разбърквате.
На този етап гозбата трябва да е с приятен кафеникаво-златист цвят. Прибавете виното. Оставете да ври почти до изпаряване на течността. Прибавете бульона. Ако нямате готов пилешки бульон, можете да си приготвите от 1,5 л вода и 3 кубчета сух бульон.
Добавяте солта и подправките. Варете около 20 минути. Парченцата лук трябва да са цели и да не се разпадат. Разсипете супата в огнеупорни панички.
Загрейте фурната на около 200 градуса. Нарежете франзелата на дебели филии и поставете по две във всяка паничка. Отгоре поръсете обилно със сирене. Запечете кулинарния шедьовър за няколко минути.
Френска лучена супа
Чудесен специалитет
19794