Необходими продукти:
2 кг домати
няколко скилидки чесън
листа целина
фиде
зехтин
пипер
захар
сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме доматите на половинки и ги нареждаме в тавичка. Наръсваме ги със зехтин, сол и пипер, а между тях слагаме няколко скилидки чесън (може и клонче розмарин).
Запичаме зеленчуците до леко покафеняване, след което ги пасираме в блендер заедно с обелените, препечени скилидки чесън и сока, който се е събрал в съда за печене.
Междувременно, докато пасираме, загряваме в тенджера малко зехтин и задушаваме в него 2-3 скилидки накълцан чесън. Добавяме доматеното пюре и вода до получаване на желаната гъстота. Когато супата заври, я овкусяваме със сол, пипер и захар, а може да прибавим и някoлко капки балсамиков оцет (ако обичате по-киселия вкус).
Накрая идва ред на 1-2 шепи фиде или макарони с форма по избор, а след това оставяме ястието да поври още 7-8 минути и поръсваме с листа от целина.
Доматена супа
Зеленчуци, който не яде той в здраве трудно ще расте
22494